Betalningsanmärkning

Har man väl fått en betalningsanmärkning är man "stämplad" i 3 år som privatperson och i 5 år som företag. En betalningsanmärkning är ett tecken på att betalningar av räkningar, lån och avgifter inte har blivit skötta som de ska. Det blir ett slags kvitto på att du inte är kreditvärdig och att du har svårigheter med att betala dina räkningar som du borde.

En betalningsanmärkning, eller en "prick" i ett register kan låta ganska harmlöst för den ovetande, men faktum är att en betalningsanmärkning kan få förödande konsekvenser på hela ditt livstillstånd så länge den finns kvar i registret. Det kan leda till att du inte blir beviljad lån hos banker, du kan inte köpa något på kredit, inte heller skaffa dig ett mobiltelefonabonnemang eller ens skaffa dig en bostad. Och då spelar det ingen roll om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus.

En betalningsamärkning blir först synlig för dem som gör en så kallad kreditupplysning på dig som person. En kreditupplysning är en tjänst som olika kreditupplysningsföretag använder sig av för att se om det finns några betalningar som halkat efter och gett en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning får man inte direkt man inte betalar sin räkning. I de flesta fall får man först en eller flera påminnelser på att tiden har gått ut och att man därför bör betala så fort som möjligt. Väljer man att inte betala efter påminnelserna går ärendet vidare till ett inkassoföretag som kan driva ärendet eller så går det vidare till kronofogden. Inkassoföretaget kan också välja att gå direkt till kronofogden istället för att driva ärendet själv.
Om betalningen fortfarande inte fungerar trots att både inkasso och kronofogden är inblandade kan företaget som vill ha betalt lägga ett betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten. Kronofogdemyndigheten meddelar den som är skyldig att någon (företaget) vill ha betalt. Här har man nu möjlighet att besvara och protestera om man inte anser sig skyldig, eller helt enkelt betala om det är så faller är.
Om du väljer att inte betala beslutar Kronofogdemyndigheten i ärendet. Det är först när Kronofogdemyndigheten beslutar att du är skyldig pengar som du får en betalningsanmärkning.

Skriv gärna mer information